Intraday Regler

Nyckeln till framgång är disciplin!
Efter många års erfarenhet inom aktiehandel, har jag kommit fram till att disciplin är nyckelordet i trading oavsett vilka metoder man tillämpar. Världens bästa tradingmodell utan disciplin kommer inte att fungera.

En lönsam strategi är värdelös utan disciplin. Många daytrader slutar upp med att förlora mycket pengar på grund av att de misslyckas med att göra affärer som motsvarar deras egna kriterier. Som de säger, "Plan the trade and trade the plan."
Framgång är omöjligt utan disciplin.

Strategi och money management
Strategi och money management är två andra viktiga begrepp.
För att syssla med daytrading måste man ha en strategi och ett sunt money management precis som i ett företag. Du måste i förväg bestämma dig för vilka risker du vill ta.
Stop Loss är något av det viktigaste som finns.
Tänk på att du ALDRIG skall räkna med att "göra klippet".
All handel skall ske lugnt och enligt fasta regler och då kommer du att lyckas.

Vinster eller förluster
Som trader måste man acceptera förlusterna lika mycket som vinsterna annars kommer man inte att lyckas... Förluster kallar jag läropengar, för att då kan man analysera sitt system och sina regler och ibland förbättra och man lär sig nog ett och annat och får mer erfarenhet. Vinster är belöningen som man får för att man har varit en disciplinerad trader och har följt sitt eget system.

Hur mycket ska man ha som mål för att dra in per dag, vecka eller månad?
Jag har själv inga mål då jag tycker att det är stressande att sätta upp mål för hur mycket man ska tjäna per dag. Anledningen är att vissa dagar går det inte att tjäna några pengar alls och man går t.o.m med förlust. Det är en verklighet om man sysslar med daytrading.

Har man satt upp ett mål att tjäna ett visst belopp per dag så kan det lätt bli ett stressmoment och om man går back två dagar, då börjar man räkna pengarna som man "borde ha tjänat" plus två förlorade dagar. Stressen gör att man jagar affärerna och gör felbedömningar och detta leder till mera förluster.

För mig är det viktigare att följa mina regler och mitt system och att daytrada bra varje dag och försöka att sluta med plus även om det är små vinster. Då kommer de stora vinster av sig själva...

En sak är dock viktig, nämligen att analysera egna resultatet varje vecka eller månad för att se ifall resultatet är bra eller inte. På så sätt följer man sitt system och vet om systemet är fungerande eller inte.

Några råd från mig;

 • Skydda ditt kapital! 
 • Ha tålamod och vänta ut rätt läge
 • Riskera inte alla dina pengar för att göra "det stora klippet"! 
 • Ta inte en risk på mer än 2% i en enskild affär
 • Stäng dina positioner omgående när de bryter din första stop loss. Oavsett hur bra modell du har kommer du gå in i positioner som inte går det håll som det var tänkt, se då till att kliva av direkt. Låter du förlusterna skena iväg blir det bara svårare och svårare att kliva av.
 • Försök inte få ett bättre pris genom att snitta ner dig. Om en aktie inte går åt det håll du tänkt dig blir den inte bättre för att du köper på dig fler.
 • Gå ur aktier innan bolagen lämnar rapport och innan viktig statistik
 • Trada alltid i riktning. Handla med trenden och gå aldrig emot trenden!
 • Trada med de mest omsatta aktierna dvs aktier med hyfsade volymer. Det kan bli kostsamt att bli av med aktier med för få köpare eller säljare.
 • Försök inte att leta efter den absoluta botten eller toppen, det brukar vara svårt att lyckas med. Var nöjd om du kan hitta en säker trend för att åka med en bit. Var nöjd med resultatet, även om det gick att tjäna mer. Anteckna efter varje trade och notera vad som gick snett och vad du kunde gjort bättre. Andas ut och sträck på benen mellan traden, släng dig aldrig in i nästa!
 • Bli inte för girig efter en tids uppgång eller nedgång (om du har blankat). Tänk på att det alltid kommer förluster. Istället för att öka på posterna se till att halvera positionerna efter ett antal lyckade trades för förlusterna kommer, oavsett hur bra system man har!
 • Håll koll på hur USA och Asien stänger. I regel följer Europabörserna efter börserna i Asien och USA. Ta det lugnt och invänta trenden. Om USA stigit kraftigt är det viktigt att ta det lugnt den första timmen av dagen efter. 
  Om USA och Asien stigit kraftigt brukar de Europeiska och Svenska börsen öppna med ett gap, men den första rörelsen uppåt brukar ganska snabbt följas av en sansad återhämtning, då brukar det bli köp- eller blankningsläge.

Några regler som jag brukar följa;

 1. Låter trenden vara min vän!
 2. Kapar förlusterna på ett tidigt stadium och låter vinsterna växa.
 3. Lägger inte på en redan förlorande position.
 4. Använder alltid stopp-loss.
 5. Stannar utanför om jag är osäker.

Några viktiga regler för att bli en framgångsrik trader!    

 • Acceptera att det krävs hårt arbete för att bli en framgångsrik trader.
 • Det tar tid att bli rik.
 • Utarbeta en analysmetodik som passar din personlighet.
 • Överskatta inte din förmåga att prognostisera marknadens utveckling.
 • Var disciplinerad och låt inte känslorna styra ditt handlande.
 • Använd alltid Stop-Loss!
 • Ta ansvar för dina misstag och skyll inte på andra.
 • Skapa en genomtänkt riskhantering – ta inte för stora positioner, snitta inte ned dig och var aldrig rädd för att sälja med förlust.
 • Bry dig inte om att ha rätt, utan bry dig om att tjäna pengar.
 • Låt trenden vara din vän. Kapa dina förluster tidigt, men låt dina vinster växa.
 • Skapa en handlingsplan, det vill säga en genomtänkt placeringsfilosofi, en personlig anpassad analysmetodik, riskhanteringsregler och en klar målsättning för din trading.

Några av börsens gyllene regler

 ° Cut your losses short.
Gå snabbt ur en aktie som inte utvecklas som du har tänkt dig. Respektera stop loss signalen. Försök inte vänta ut en dal för att få tillbaka pengarna när kursen sedan stiger, eftersom det inte alls är säkert att den gör det. Dalen kan bli både djupare och långvarigare än du räknat med. Risken finns att din smärtgräns nås precis när kursen står som lägst och att det är då du säljer.

° Let your profits run.
Om du äger en aktie som utvecklas fint inom en uppåtgående trendkanal, behåll den. Men bevaka den noggrant och var beredd att agera när den bryter sig ut ur trendkanalen. Det är alltid bara en tidsfråga innan detta sker.

° When in doubt, stay out.
Detta är kanske den viktigaste av alla regler.
Man kör inte om i trafiken om inte sikten är fri. Samma regel gäller på börsen: man lägger inte sina pengar på ett objekt som man tvivlar på.

° Let the trend be your friend.
Försök inte gå emot rådande trend. Gå inte in i en aktie som befinner sig i en nedåtriktad trendkanal och ligg inte kvar i en aktie som får sin uppåtriktade trendkanal bruten. Följ med trenden. Det går bara att surfa på vågorna, inte mot dem.

° Spel och kärlek hör inte ihop.
Tänk på att aktierna helt struntar i vilka som är deras ägare. De har inga känslor, därför ska inte du ha några känslor gentemot dem. En bra grundregel är att vara helt trolös gentemot börsens papper. Om du blir förälskad i en aktie, då är det fråga om ensidig kärlek. Visar du trofasthet, är risken stor att du blir bedragen.
Hur många aktier har inte spelat sina ägare rejäla spratt?
Det spelar ingen roll om en aktie heter Kalle, Pelle eller Astra, bara du tjänar pengar på den.

° Och en sak till:
Gråt inga tårar över uppgångar du missat. Skulle det nu vara så olyckligt att du stått kvar när tåget gått, trösta dig då med att det rimligtvis inte var sista gången som börsen svängde. Börsen rör sig i cykler, den går upp, sedan vänder den och går ner osv...

Rom byggdes inte på en dag, det tar lång tid att lyckas, men vill man så går det.

Visa din annons här »

Köp annonsplats på Intraday.se till förmånliga priser. För mer information kontaka OA@spotmarket.no och ange "Annonsering på Intraday.se" som ärende.

CyberSite.se

Intraday.se är producerad med hjälp av verktyg från Cybersite.se.

Skapa egen hemsida